onsdag 20 juni 2012

5 aktuella reportage från oss!


Vi skördar nu en rad fina reportage i sommar!

Aktuellt nu är vårt reportage i Allers trädgård nummer 6 juni-7juli om Skörda Regnvatten. Eva Mathiasson är den som har tagit initiativ till det enormt fina folkbildningsprojektet och utställningen Skörda Regnvatten som finns på Svabesholms Kungsgård i Svinaberga


Genom föreningen Trädgården som livsrum växer nu projektet Skörda Regnvatten
Trädgården som livsrum, Tomelilla Kommun och Österlens Folkhögskola gör nu en gemensam satsning genom ett unikt samarbete om den framtida vattenhushållningen.


Här nedan Eva Mathiasson i sin trädgård som bevattnas medvetet med sparat regnvatten!


I Kulturmagasinet Österlen 360 graders sommarnummer (som Sophia Callmer och Anna Gunnert gör) kommer två reportage som jag och Sophia har gjort.  

Tidningen finns utplacerad på olika platser på Österlen och i Skåne och den är gratis! 
Gå in på hemsidan för att se vilka platser den finns på. länk: www.osterlen360.se
Eller läs tidningen på nätet.

Reportage som publiceras sommar 2012

1. Medelhavsväxtlighet mitt i Östersjön. 
På den lilla danska fästningsön Christiansøs muromgärdade trädgårdar råder nästintill sydländskt växtklimat. Växter som vi måste ta in över vintern växer på friland året runt: rosmarin, fikonträd, mullbärsträd, lagerbladsträd, olivträd, mandelträd, palmer, kamelia och curryväxter. Den officella guiden Marit Staern tog oss runt en underbar oförglömlig dag!

Bild till vänster omslag 360, Danmarks mest östliga frukostbord som tillhör läkarens trädgård på Christiansö.
Bild nedan, "bödelns trädgård" som på sydsidan vetter ut mot havet. Denna trädgård och detta hus tillhörde bödeln som levde och arbetade mycket nära det fängelse som byggdes för deporterade farliga fångar. 




2. Arkitekten och inspiratören: 
Karin Hivd Rydell, Mem Arkitekter 


Karin Hvid Rydell nöjer sig inte med att rita hus, hon arrangerar även guidade arkitekturresor till Köpenhamn, undervisar barn och unga i arkitektur, och har startat en boendeworkshop för invandrare hos IM, Indivuiduell människohjälp. 


Och i södra Lökaröd med närhet till Brösarps backar har Karin och hennes kollega Pia Söderman förvärvat mark i bokskogen. 
Med inspiration från ”En koja i skogen” har de ritat ett gediget och enkelt trähus med möjlighet att få i tre storlekar, med boytan Small: 46 kvm, Medium: 60 kvm, och Large: 70 kvm. 
För Österlen 360 graders läsare gör Karin en guidad arkitektur resa till Köpenhamn! 

Ta chansen och upplev spännande arkitektur i Köpenhamn som har fått det nordiska forumpriset!  



Info och uppgifter om anmälan finns i tidningen 
och på www.osterlen360.se







3. I augusti kommer reportaget om trädgårdsingenjören och konsthantverkaren Eva Mathiassons fantastiska franskinspirerade trädgård i Allt om Trädgård. 


Hennes trädgård ligger i kvarteret Äppellunden i Brantevik på Österlen. Äppellunden anlades 1948 av sjökaptenen Frans Bernhard för de ”krigsrisks” pengar han fick för sina insatser till sjöss under andra världskriget. hus. Arkitekten Lillemor Husberg, känd för sina ekologiska och miljövänliga hus har ritat husen i Äppellunden som blev inflyttningsklara 2006. 


Eva Mathiasson är också den som tagit initiativ till projektet Samla regnvatten, se längst upp.


4. På g är också är också reportaget för Allers Trädgård om vår smakpromenad i Alnarpsparken med experten på ätbar växtlighet: Anders Kjellson. Det kommer i nr 9!


Anders  blogg www.jordihatten.wordpress.com kan vi varmt rekommendera! 
För den som är nyfiken finns också Anders nyutkomna bok Skörda nya smaker : en upptäcktsresa i trädgården, Ica Förlag. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar!