torsdag 22 mars 2012

Nu kommer våren och NÄSSLORNA!


I Drömhem och Trädgård nr 2 2011 publicerades ett reportage av oss om Nässlan - hatad och älskad! Nu ska det publiceras även i den finska Drömhem och Trädgård. Vårt första reportage utomlands.

Och en liten sten började rulla där för i samma tidning fast i nr 10 2011 fanns också vårt fina reportage om Anna och Roberts trädgård i Bjärsjölagård, på Österlen i Skåne. Det reportaget såg en agent och ville gärna se fler av våra reportage för publicering utomlands. Nu har agenten sålt ett av våra reportage till två tidningar i Europa. Väldigt roligt!

Det firar vi med Nässlor! Snart är det dags att ge sig ut och plocka!

Brännässlan, Urtica dioca har ett högt näringsvärde, den innehåller cirka 70 vitala ämnen, och en del menar att nässlan är ”landbackens alger”.

Sällskapet Nellorna (nellor = nässlor på skånska) har gått så långt att de har utropat en särskild dag, Nässlans dag, till den första söndagen i maj. Då bjuder sällskapet som består av 9 kvinnor in för att fira och för att visa frukterna kring sitt utforskande av nässlans användningsområde.

Att nyfikenheten kring brännnässlans användningsområden är stor visar både besökarantalet och allt mediaintresse som t.ex. Sällskapet Nellorna har fått de fem år de har firat Nässlans dag. Men även Raw-food rörelsen har upptäckt nässlornas näringsrikedom, och på nätet finns gott om information. Och visst visar detta intresse att ett hatat ogräs nu är på väg att bli allt en allt mer älskad ört, och välkommet in i de nordiska nytto- och kulturväxternas sällskap på allvar.

FAKTA
Brännässla (Urtica dioica) är en art i familjen nässelväxter. Arten är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och som införd till Nordamerika. Blommorna är enkönade; växten är dessutom oftast tvåbyggare. Liksom hos de flesta vindblommiga växter är frukten en nöt. Som andra arter i nässelsläktet är den en ört med små grönaktiga vindblommor. Dessa pollineras av vinden genom att ståndarna hastigt rätar ut sig från sitt inböjda läge när blomman mognar. Pollenet slungas därvid upp i luften. 

Brännässlan är också värdväxt för insekter, larver av nässelfjäril, påfågelöga, vinbärsfuks och amiral har brännässla som foderväxt.

NÄRINGSVÄRDE                                                                                   
Nässlans energivärde motsvarar potatisens, den har två gånger bättre värden än moroten och nästan tre gånger bättre värden än den odlade spenaten. Den är en riktig multivitamin-mineral-vitalämnesväxt, som sedan urminnes tider använts inom läkekonsten. För 2000 år sedan användes den främst för dess urindrivande verkan, att den lindrade menstruationssmärtor och rikliga menstruationsblödningar samt förebyggde njursten. Nässlan är antioxidant, inflammationshämmande, och har en blodrenande effekt. Den rengör bindväven (kroppens soptipp), är bra för hår, blockerar bl.a. bildningen av  hormonet DHT (dihydrotestosteron) av testeron. DHT kan leda till skallighet hos män.
Användningsområden
                Urindrivande
                Reumatiska besvär
                Blåskatarr
                Motverka godartade prostataförstoring
                Blodbrist
                Vätskeansamlingar, svullnad
                nedsatt immunförsvar
·  bröstmjölkstimulerande

(Källor: livsmedelsverket, rawfood.se, she-net)


PLOCKA NÄSSLOR
De första nässlorna plockas tidigt på våren. Skörda nässlorna genom att försiktigt knipa eller klippa av toppskottet, ca 10 cm. Använd handskar för att undvika att bli bränd.
Obs! Om nässlorna ska ätas plocka ej nässlor vid gödselstackar, utedass eller vid starkt trafikerade vägar.
Nässlorna kan torkas, användas färska eller djupfrysas. Om de används färska eller skall djupfrysas, bör de förvällas. Detta görs för att den brännande vätskan som finns i bladen skall avdunsta. - Torka nässlorna i ett luftigt rum, gärna på ett trägaller.

6 tips om att använda nässlor
I trädgården
1. Som gödningsmedel till växterna.
Nässelvatten: Lägg ett skottkärrelass med nässlor i en tunna. Fyll på med vatten, låt stå i 3-4 dagar. Sila av vattnet när du ska vattna så att inga nässelblad kommer med. Vattna ut över växterna, gärna i samband med regn. Undvik soliga dagar. OBS! Bli inte rädd, nässelvatten luktar starkt och inte så gott.

2. För att bekämpa skadeinsekter som tex. bladlöss kan du spraya nässlevattnet på bladen av växterna. Spraya inte i solsken.

3.  För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka.
Som huskur eller vitamintillskott. 
4. Nässelte.
15-20 gram torkade blad och stjälkar kokas i 4 minuter i en halv liter vatten. Får dra i 10 minuter varefter teet filtreras.
Om du behöver ork och energi, nässelte-kur
Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.

5.  En tesked brännässlepulver per dag hjälper till att täcka dagsbehovet av C- vitamin, Mineraler mm. Strö över frukostmuslin, eller gör en nässeldrink , blanda gärna med t.ex. nyponpulver, det blir godare och du får i dig mer vitaminer.
6. Nässelvatten för håret.
Gör ett avkok på nässelblad, låt stå tills det är ljummet. Massera in nässelvattnet i hårbotten på kvällen och låt det verka över natten. Regelbunden sköljning med nässelavkok gör håret glansigt och fylligt. – Avkok på nässelvatten används till hårprodukter för att minska fettutsöndring och motverka mjällbildning.

Matig Nässelsoppa

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 medelstora potatisar
1 palsternacka
1 tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen
1 kvist libbsticka
2 msk olivolja
1,2 l vatten
2 liter färska nässlor
ett knippe gräslök
evt. 1 dl grädde

Hacka lök, palsternacka, vitlök och potatis, fräs i olivoljan i en rymlig gryta. Tillsätt vatten, libbsticka, salt och peppar.
Koka upp och låt koka på svag värme under minst 60 min. Hit kan man förbereda i förväg, soppan blir godare av att stå en stund.
Mixa grundsoppan med stavmixer.
Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten, förväll dem i kokande vatten, de skall bara precis byta färg, häll av vattnet. Hacka nässlorna lätt, tillsätt dem i grundsoppan och mixa med stavmixern.
Vill man ha rundare smak, tillsätt grädden, smaka av soppan.
Finklipp gräslöken och servera till soppan.
Serveras gärna med nybakat bröd.


 Nässelpesto

300 g pinjekärnor
1 dl olivolja
1 l toppskott av nässlor, förvällda
1 vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesan

Mixa allt eller hacka allt fint och blanda. Gott på smörgås eller till pasta.
Prova även andra nötter såsom t.ex. hasselnötter och mandel, men tänk på att mängden olja kan variera beroende på vilka nötter du använder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar!