måndag 30 januari 2012

Tema Västra Hamnen: Grönyta faktorn!



I Västra Hamnen i Malmö finns ett krav, en grönyta faktor. Det vill säga att all matjord du tar bort ska kompenseras och återskapas med en grön yta, horisontellt eller vertikalt. Oftast är det tyvärr så att den matjord som grävs upp schaktas bort när hus börjar byggas. När husen sen är klara schaktas ny matjord dit igen. Det är lite slöseri, men förhoppningsvis kommer fler på att man kan spara energi och använda den matjord som finns på plats från början.

Men grönyta faktorn har i Västra Hamnen resulterat i ett flertal gröna tak i området vilket passar bra i miljön med den hårda karga havsvinden. I Sverige och i hela Norden har gröna tak en lång tradition. Förr i tiden var gräs och torv vanligt för att täta och skydda taken, och isolera mot kyla.

Fördelarna med gröna tak är bevisat många, de minskar mängden regnvatten, isolerar mot kyla, respektive värme, och sparar därmed energi, de dämpar buller, ökar livslängden på takmaterialet, då växterna skyddar mot skadlig UV-strålning, de bidrar till den biologiska mångfalden, ger bättre mikroklimat och minskar överhettningen av städer.

En del tycker också att ett grönt skapar ett väldigt skönt inomhusklimat med bra luft och jämn temperatur.
Försäljningen av gröna tak har de senaste tre åren fördubblats. Och i världen ökar antalet gröna tak i städerna. I Toronto, Kanada antogs en ny lag 2009 om att nya byggnader i staden ska anläggas med gröna tak.


Några snabba fakta om gröna tak:

Ett grönt tak kan skapas både genom sådd eller plantering direkt på ett jordlager, eller genom
att lägga färdiga växtmattor på taket.

Ett sedumtak är ca 2-5 cm, och gräs och örttak mellan 7-15 cm.
Sedumtaken väger ca 50 kilo per kvadratmeter, vilket normala tak klarar utan problem.

Sedum och mosstaken behöver gödslas med ett särskilt långtidsverkande gödsel en gång per år, i två år, sedan vid behov. Gräs och örtak kräver mer skötsel och tillsyn och kan också behöva vattnas.

Bäst är det att anlägga det gröna taket på våren när det inte längre är risk för minusgrader.

Det går bra att anlägga gröna tak på alla tak som har mindre lutning än 27 grader.
Har taket redan takpapp, kontakta fackman för att kontrollera om det fungerar som tätskikt, det beror vilken sorts papp det är.
Är lutningen större är tio grader är det bra om tätskiktet har bra friktion, så att vegetationen får ett bra fäste.

Vill du läsa mer om gröna tak: www.greenroof.se
Scandinavian Green Roof Association är en ideell förening som är inriktad på att skaffa kunskap och information och inspiration om gröna tak för att förbättra miljön i våra städer.
De driver också verksamheten på världens första Botaniska Takträdgård, Augustenborgs Botaniska Takträdgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar!