I Drömhem och Trädgård nr 2 2011 publicerades ett reportage av oss om Nässlan - hatad och älskad! Nu ska det publiceras även i den finska Drömhem och Trädgård. Vårt första reportage utomlands.
Och en liten sten började rulla där för i samma tidning fast i nr 10 2011 fanns också vårt fina reportage om Anna och Roberts trädgård i Bjärsjölagård, på Österlen i Skåne. Det reportaget såg en agent och ville gärna se fler av våra reportage för publicering utomlands. Nu har agenten sålt ett av våra reportage till två tidningar i Europa. Väldigt roligt!
Det firar vi med Nässlor! Snart är det dags att ge sig ut och plocka!
Brännässlan, Urtica dioca har ett högt näringsvärde, den innehåller cirka 70 vitala ämnen, och en del menar att nässlan är ”landbackens alger”.
Sällskapet Nellorna (nellor = nässlor på skånska) har gått
så långt att de har utropat en särskild dag, Nässlans dag, till den första
söndagen i maj. Då bjuder sällskapet som består av 9 kvinnor in för att fira
och för att visa frukterna kring sitt utforskande av nässlans
användningsområde.
Att nyfikenheten kring brännnässlans användningsområden är stor visar både
besökarantalet och allt mediaintresse som t.ex. Sällskapet Nellorna har fått de
fem år de har firat Nässlans dag. Men även Raw-food rörelsen har upptäckt
nässlornas näringsrikedom, och på nätet finns gott om information. Och visst
visar detta intresse att ett hatat ogräs nu är på väg att bli allt en allt mer
älskad ört, och välkommet in i de nordiska nytto- och kulturväxternas sällskap
på allvar.
FAKTA
Brännässla (Urtica dioica) är
en art i familjen nässelväxter.
Arten är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och som införd till Nordamerika. Blommorna
är enkönade; växten är dessutom oftast tvåbyggare. Liksom hos de flesta vindblommiga
växter är frukten en nöt. Som andra arter i nässelsläktet
är den en ört med små grönaktiga vindblommor. Dessa pollineras av vinden
genom att ståndarna hastigt rätar ut sig från sitt inböjda läge när blomman
mognar. Pollenet slungas därvid upp i luften.
Brännässlan är också värdväxt för insekter, larver av nässelfjäril,
påfågelöga, vinbärsfuks och amiral har brännässla som foderväxt.
NÄRINGSVÄRDE
Nässlans energivärde motsvarar potatisens, den har två gånger bättre värden än
moroten och nästan tre gånger bättre värden än den odlade spenaten. Den är en riktig
multivitamin-mineral-vitalämnesväxt,
som sedan urminnes tider använts inom läkekonsten. För 2000 år
sedan användes den främst för dess urindrivande verkan, att den lindrade menstruationssmärtor
och rikliga menstruationsblödningar samt förebyggde njursten. Nässlan är antioxidant, inflammationshämmande, och har en blodrenande
effekt. Den rengör bindväven (kroppens soptipp), är bra för hår, blockerar bl.a. bildningen av hormonet DHT
(dihydrotestosteron) av testeron. DHT kan leda till skallighet hos män.
Användningsområden
•
Urindrivande
•
Reumatiska besvär
•
Blåskatarr
•
Motverka godartade prostataförstoring
•
Blodbrist
•
Vätskeansamlingar, svullnad
•
nedsatt immunförsvar
·
bröstmjölkstimulerande
(Källor: livsmedelsverket, rawfood.se, she-net)
PLOCKA NÄSSLOR
De första nässlorna plockas tidigt på våren. Skörda nässlorna genom att
försiktigt knipa eller klippa av toppskottet, ca 10 cm. Använd handskar för att
undvika att bli bränd.
Obs! Om nässlorna ska ätas plocka ej nässlor vid gödselstackar, utedass eller
vid starkt trafikerade vägar.
Nässlorna kan torkas, användas färska eller djupfrysas. Om de används
färska eller skall djupfrysas, bör de förvällas. Detta görs för att den
brännande vätskan som finns i bladen skall avdunsta. - Torka nässlorna i
ett luftigt rum, gärna på ett trägaller.
6 tips om att
använda nässlor
I trädgården
1. Som gödningsmedel till växterna.
Nässelvatten: Lägg ett skottkärrelass med nässlor i en tunna. Fyll på med vatten, låt stå i 3-4 dagar. Sila av vattnet när du ska vattna så att inga nässelblad kommer med. Vattna ut över växterna, gärna i samband med regn. Undvik soliga dagar. OBS! Bli inte rädd, nässelvatten luktar starkt och inte så gott.
Nässelvatten: Lägg ett skottkärrelass med nässlor i en tunna. Fyll på med vatten, låt stå i 3-4 dagar. Sila av vattnet när du ska vattna så att inga nässelblad kommer med. Vattna ut över växterna, gärna i samband med regn. Undvik soliga dagar. OBS! Bli inte rädd, nässelvatten luktar starkt och inte så gott.
2. För att bekämpa skadeinsekter som tex. bladlöss
kan du spraya nässlevattnet på bladen av växterna. Spraya inte i solsken.
3. För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en
blomkruka.
Som huskur eller vitamintillskott.
4. Nässelte.
15-20 gram torkade blad och stjälkar kokas i 4
minuter i en halv liter vatten. Får dra i 10 minuter varefter teet filtreras.
Om du behöver ork och energi, nässelte-kur
Drick gärna klunkvis 2-3
koppar per dag i ca 4 veckor.
5.
En tesked brännässlepulver per dag hjälper till att täcka
dagsbehovet av C- vitamin, Mineraler mm. Strö över frukostmuslin, eller gör en nässeldrink
, blanda gärna med t.ex. nyponpulver, det blir godare och du får i dig mer
vitaminer.
6. Nässelvatten för håret.
Gör ett avkok på nässelblad, låt stå tills det är ljummet. Massera in nässelvattnet i hårbotten på kvällen och låt det verka över natten. Regelbunden sköljning med nässelavkok gör håret glansigt och fylligt. – Avkok på nässelvatten används till hårprodukter för att minska fettutsöndring och motverka mjällbildning.
Gör ett avkok på nässelblad, låt stå tills det är ljummet. Massera in nässelvattnet i hårbotten på kvällen och låt det verka över natten. Regelbunden sköljning med nässelavkok gör håret glansigt och fylligt. – Avkok på nässelvatten används till hårprodukter för att minska fettutsöndring och motverka mjällbildning.
Matig Nässelsoppa
2 gula lökar
2
vitlöksklyftor
3 medelstora
potatisar
1
palsternacka
1 tsk salt
några varv
med svartpepparkvarnen
1 kvist
libbsticka
2 msk
olivolja
1,2 l vatten
2 liter
färska nässlor
ett knippe gräslök
evt. 1 dl
grädde
Hacka lök,
palsternacka, vitlök och potatis, fräs i olivoljan i en rymlig gryta. Tillsätt
vatten, libbsticka, salt och peppar.
Koka upp och
låt koka på svag värme under minst 60 min. Hit kan man förbereda i förväg,
soppan blir godare av att stå en stund.
Mixa
grundsoppan med stavmixer.
Skölj
nässlorna i rikligt med kallt vatten, förväll dem i kokande vatten, de skall
bara precis byta färg, häll av vattnet. Hacka nässlorna lätt, tillsätt dem i
grundsoppan och mixa med stavmixern.
Vill man ha
rundare smak, tillsätt grädden, smaka av soppan.
Finklipp
gräslöken och servera till soppan.
Serveras
gärna med nybakat bröd.
300 g
pinjekärnor
1 dl olivolja
1 l toppskott
av nässlor, förvällda
1
vitlöksklyfta
1 dl finriven
parmesan
Mixa allt
eller hacka allt fint och blanda. Gott på smörgås eller till pasta.
Prova även
andra nötter såsom t.ex. hasselnötter och mandel, men tänk på att mängden olja
kan variera beroende på vilka nötter du använder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna en kommentar!