torsdag 19 september 2013

21/9 Dubbelkonsert Cosmic Wash Over och Cure-a-Phobia på Kulturgjuteriet i Borrby



Lördag 21/9 20.00 Dubbelkonsert Kulturgjuteriet Cure-a-Phobia och Cosmic Wash Over

Energin kommer att flöda extra mycket för det är det sista evenemanget som sker på Kulturgjuteriet i höst. Cirkustartisten och tillika ägaren till Kulturgjuteriet (gamla Folkets Hus, Borrby) Isak Lindberg ska packa väskorna för residens i Strasbourg och öppnar till vår 2014 med en egenskapad Magie Nouvelle föreställning tillsammans med Axel Adlercreutz, Nordisk Mästare i Magi 2011. På scen står Malmöbanden Cure-a-phobia som senast mötte en varmt mottagande Österlenpublik under Backafestivalen i somras och Cosmic Wash Over som gjorde en bejublad releasekonsert på Garageprojektet 2011. 

Konsertern är ett möte mellan olika musikaliska generationer och världar. 
Det blir en kväll med stor spännvidd, massor av färg, nyanser och stämningar!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cure-a-Phobia är en egensinnig och nyfiken kvartett som utmanar sina rädslor med musik och oljud som underhåller och berör. En förvirrad minicirkus med clownskräck som vill få dig att öppna ditt sinne, tänka efter, känna glädje, bli förvånad, förvirrad, inspirerad eller bara njuta av något vackert. Musiken, komponerad av Jenny Nilsson, följer inga skrivna regler och måsten. Den håller sig sällan till en specifik tonart eller taktart men är ändå rytmisk och på något sätt logisk. Texterna är rörande, komiska eller ifrågasättande och inbjuder till personliga tolkningar. Musikerna har skilda bakgrunder, som sträcker sig mellan allt från improvisationsmusik och jazz till musikal och klassisk musik. Med inspiration från även balkan, pop, tango och folkmusik bildas en genrelös och mycket speciell musik. Debutalbumet “Water” släpptes i Februari 2012 och blev varmt mottaget av såväl publik som recensenter: “Oblyg, orädd, lekfull och utlevande i både rytmer, harmonier och klanger.” – Håkan Engström, Sydsvenskan. “De bygger ett lekfullt och teatraliskt bygge”, – Ralph Bretzer, Skånska dagbladet. “varje låt är ett musikaliskt och melodiskt experiment som känns styrt och mallat men samtidigt fullt av lekfullhet och experimentella utsvävningar” – Maria Lagergréen, Lira. Bandet har nyligen spelat in skiva nummer två, som bjuder på många nya, spännande påhitt. Skivan kommer att släppas i början av 2014 och två tillhörande musikvideor är just nu i skapandestadiet.

Cosmic Wash Over är en sextett som spelar eklektisk musik för hela medvetandet: för himlen, havet, solen, månen, space, jorden, luften, människorna, djuren, insekterna, stenarna, växterna, molnen och för moderna cyborgs. Skapandet av musiken är en process med variation, ofta utgår gruppen från en låtskiss av Felicia Konrad och pianisten Caroline Leander som bearbetas kollektivt, men det är inte regel. Det är öppen, svepande, böljande och intensiv musik som lämnar utrymme för improvisation och solo. Medlemmarna har alla egna bandkonstellationer, Caroline Leander, Colours in Motion, David Carlsson, David’s Angels, Peter Tegnér, Tales (nu aktuell med egen soloplatta, Music for Dreamers) Mats Persson, Trapets (art sound duo), danska Ann Falden är just nu mest aktuell som kompositör för dokumentärfilm i sin hemstad Köpenhamn. Sångerskan Felicia Konrad är också röstperformer, en performance konstnär med rösten som redskap. Cosmic Wash Over kommer att börja spela in sin andra platta två dagar efter konserten. Den första Felicia Konrad Cosmic Wash Over släpptes 2011 och blev nominerad till Gyllene Skivan 2012.“Musiken är ömsom drömsk, romantisk, ömsom brutal men suggestiv, impressionistiska tongångar försätter lyssnaren i ett slags utomjordiskt drömtillstånd”. Per Wikén, Orkesterjournalen “Cosmic Wash Over innehåller egentligen flytande, droppande, strilande ljudinstallationer snarare än vanliga låtar, men det finns hela tiden en kärnfrisk melodikänsla, en lågmäld humor och en jazzigt avslappnad värme”. Kim Larsson, Eremonaut

Cure-a-Phobia
Jenny Nilsson: Sång
Fanny Gunnarsson: Piano, dragspel & sång
Daniel Hanson: Basklarinett & tvärflöjt m.m.
Elina Nygren: Viola & såg
www.cure-a-phobia.se
www.facebook.com/CureaPhobia

Cosmic Wash Over
Felicia Konrad: Sång
Caroline Leander: Piano, sång
David Carlsson: Bas
Peter Tegnér: Gitarr
Ann Falden: Percussion; cajun, hang m.m
Mats Persson: Elektronika

torsdag 5 september 2013

Reportage skörden - vårt reportage om Dyrk Nørrebro, Köpenhamn

I sommarnumret av Österlen 360 ˚ som drivs av Anna Gunnert och Sophia Callmer, publicerades KonradCallmers reportage om Dyrk Nørrebro, en takträdgård inriktad på stadsodling i Köpenhamn.

Längst ner finns det tips om om hur du gör mossgraffiti och om stadsodling i Sverige!

Dyrk Nørrebro – Odla Nørrebro
- Socialt, Lokalt, Globalt och Genialt

”Heaven is under our feet as well as over our heads” - Henry David Thoreau

I Köpenhamn, i området Nørrebro på taket till Blågårdskolen huserar ”Dyrk Nørrebro", en takträdgård med inriktning på stadsodling, "Urban Agriculture" eller "Urban Agriculture in the City" som är paraply termen, en rörelse på frammarsch i världens städer.

Sedan 2010 har den ca 250 kvm stora takträdgården utvecklats till en fridfull meditativ mötesplats för människor i närområdet och andra delar av Köpenhamn, och det är en plats som även lockar till sig nyfikna internationella besökare. Där uppe på taket erbjuds människor möjligheten att kunna arbeta med odling och biodling, och trädgården ger också bort plantor för att inspirera. Med jämna mellanrum bjuds det på mat med det som skördats direkt från högbädds odlingar i lastpallar.

De tre grundarna, Anders Andersen, filmare, Katrine Skovgaard, konsthistoriker och Cristian Damgaard, snickare möttes på ett öppet offentligt möte om hållbar utveckling på Nørrebro. Ingen av dem hade tidigare utbildning eller erfarenhet av odling. Inspirationen de fick ledde vidare till att de började odla i sina egna fönstersmygar, men efter en lyckträff som Anders beskriver som snudd på magisk synkronocitet, fick de en möjlighet att starta upp trädgården på taket till Blågårdskolen på Nørrebro. 2007-2008 skedde det intensiva kravaller, husockupationer och sammandrabbningar mellan polis och ungdomar på Nørrebro. Området är även multietniskt därför ses arbetet med att skapa kreativa mötesplatser med goda ögon. För Anders Andersen var också hans deltagande i en workshop om Havannas stadsodlingar under klimatmötet i Köpenhamn 2009, en stor inspirationskälla för uppstarten av trädgården.

När vi möter Anders nere på gatan, och ska ta hissen upp till taket, kommer en av dagens besökare ut, en ung köpenhamnare med händerna fulla av en 30 cm hög solrosplanta. Kanske har han läst på facebook sidan för Dyrk Nørrebro, att det finns plantor som man kan få ta med sig hem just nu.

Vi kliver ut ur hissen ut på taket med en lite hisnande kroppskänsla, vi är högt uppe i luften omslutna av en frodig grönska.  Ljuden från gatorna nedanför är avlägsna och dämpade. Och vi ser något som vi aldrig sett förut; mossgraffitti. Det är så vackert. Våra händer tar på den alltmer framväxande mjuka mossan på den grå cementväggen som tillhör den lilla byggnaden som används både för matlagning och som förvaringsplats för växter under vinterhalvåret och på våren för frösådda plantors tillväxtsplats. 

- I stort sett allt som växer uppe på taket är frösått säger Anders med stolthet.

Att just fröså det mesta är ett medvetet val, för att öka kunskaperna kring
odlandets hela aspekt. Ett av målen för Dyrk Nørrebro är att förkorta vägen från odlingställe till tallriken genom att använda stadsutrymmet till odling. För dem är att odla grönsaker i staden, ett aktivt sätt att ta del och sätta fokus på de långa diskussionerna kring odling och klimat globalt och dessutom uppmuntra andra människor att göra detsamma.

- Men just odling i staden är inte något som alla har tagit till sig, en del anser att odling ska ske utanför staden, berättar Anders som guidar oss med otrolig formuleringsförmåga och glädje.

Det är en vidunderlig syn att se ängsblommorna vaja i vinden i höjd med kyrktornet i närheten. Blåklinten lyser i kapp med de vita prästkragarna. Ängsblommorna är planterade för bina, för på taket huserar även en bioodlare. Vi får provsmaka honungen från dem tillsammans med en fransk kille på besök med kameran i högsta hugg, han studerar "Agriculture", och Pernille som studerar biologi och arbetar i trädgården flera gånger i veckan sedan ett halvår tillbaka. Allt arbete sker ideellt. Anders är själv i trädgården ca 4 dagar i veckan.

Varje år den 5 oktober hyllas frivilliga på Köpenhams Rådhus i anledning av Frivillighetens dag. 2012 blev Dyrk Nørrebro nominerade till priset för Årets Innovativa Projekt, med motiveringen; ”De frivilliga i Dyrk Nørrebro har i loppet av ett och ett halvt år skapat Köpenhamns första ”födevareproducerende” takträdgård. Efter devisen, socialt, lokalt, globalt och genialt har föreningen sedan trädgårdens öppnande inspirerat till en större medvetenhet om vårt klimat, förbrukningsvanor, vad vi äter, var det kommer från, och hur ”nemt” (lätt) och ”sjovt”(kul) det är att ”dyrka” (odla) sunda friska råvaror i sällskap med våra närboende.”

När vi återigen landar på breda trottoarer och gator går vi vägen tillbaka mot stationen passerar vi en stor gräskulle, ca 25 meter hög med glasdörrar. Mitt inne på gatorna i Norrebro. Den höga gräskullen med gräs och ängsblommor föder en association till städer på 30-talet. Och till barns lek i staden innan bilismen tog över helt. Där uppe på gräskullen ser man ut över alla fina bakgårdar och hus. Glasdörrarna leder in till en hypermodern sporthall som gömmer sig inne i gräskullen. Arkitekt: Dorte Mandrup. I all hast njuter vi av bli överraskade, upprymda och förundrade. Igen.








Lyssna på en riktigt fin intervju med arkitekten Dorte Mandrup om hållbarhet och arkitektur http://www.youtube.com/watch?v=LBTt-UIpJiI
(Dorte Mandrup har ritat IKEAS kontor och hotell i Malmö på Svågertorp mittemot IKEA varuhuset där. De första spadtagen är redan tagna.)

Världsledande på hållbar stadsplanering, Gehl Architechts:
www. www.gehlarchitects.com


Stadsodling i Sverige

Stadsodling är på frammarsch även i Sverige, och har fått mycket uppmärksamhet i på trädgårdsmässor, i press och tidskrifter de senaste två åren. I Sverige hade vi länge ett ideal förknippat med den socialdemokratiska visionen av ”Folkhemmet”, där trädgården var en plats för självhushållning. Trädgårdsland, fruktträd och bärbuskar var naturliga inslag i trädgården fram till 70-talet. Likaså fanns det trädgårdar med viss självhushållning som tillhörde offentliga byggnader såsom sjukhus och skolor, kyrkogårdar.

När den nu framväxande stadsodlingsrörelsen växer fram i Sverige, är det mycket i ljuset av hållbarhet och även som sociala projekt i bostadsområden och på skolor.
I dag är koloniträdgårdar kanske den mest populära privata odlingsplatsen i städerna. Men det finns många stadsodlingar i dag som är mer kollektiva, som sker mellan hus, eller på gemensam yta. Och det pågår forskning om stadsodling både nationellt och internationellt!

http://planetlund.se