Den anlagda kanalen. Stark konstrast mellan industribyggnader och sofistikerad modern utomhusmiljö.
Tango, en prisbelönt innergård.
I fler och fler städer i Sverige har man börjat bygga bostäder i gamla industriområden, eller i hamnområden alldeles intill havet. Att skapa gröna oaser i dessa ofta karga områden är inte alldeles lätt, men helt nödvändigt för att skapa trivsel.
Anders Mårtensson, trädgårdsdesigner som designat terrasser och gröna områden i tufft havsklimat med starka vindar som bär med sig mycket havssalt, guidar oss i Västra Hamnen, Malmö, området med det omtalade skruvade tornet, Turning Torso, ritat av den världskände spanske arkitekten Santiago Calavatra.
Anders berättar att de första utemiljöerna som gjordes i Västra Hamnen, var designade av trädgårdsdesigners och landskapsarkitekter, eftersom området startade som ett utställningsområde, Bo01. I både innergårdar och mer öppna, offentliga gröna platser är trenden tydlig, det privata och det offentliga formspråket liknar varandra, det både samspelar och smälter hop. Gemensamt är organiska former, kontraster mellan olika grova material såsom granit, stål och trä, olika sorters singel och marksten, och det återkommande vatten elementet. Något som är specifikt är att vilda växter från naturen, t.ex. vatten- och sumpväxter, har planterats in, både i de mer offentliga miljöerna och på innergårdarna.
- Vatten skapar ett rikt växt- och insektsliv, jag gillar verkligen de här öppna dagvatten- rännorna, där regnvattnet glider ut från stuprören och får rinna ut till havet, säger Anders.
Olika sorters gräs dominerar växtbilden, tillsammans med vindtåliga träd som oxel, pil, lönn, korneller, och olika körsbärsträd, och vackra ligusterhäckar, buxbom, syren, vildvin och murgröna.
- Murgrönan är verkligen en bra marktäckare, kommenterar Anders, och för att de flesta grässorter ska må bra, behöver de
klippas ned på våren efter frostrisken, men tillägger Anders, inte Pampasgräset, det ska bara rensas ut. Perenner kan man klippa ett par tre gånger, så blir dom fräscha och blommar om.
Mitt i området löper en lång, anlagd kanal tvärsöver, - ett sätt att låta havet komma in i en del av området som ligger en bit från det öppna havet. Flera små vattenfall skapar rörelse i vattnet som slutligen når fram till ett större, där det återförenas med öppet hav igen. Längs med gatan jämsides med kanalen har man sparsmakat planterat klibbal, som gärna växer i kärr och vid vattendrag, och vilda växter. I Kanalparken på andra sidan vattnet, böljar ett stort sammanhängande fält i mjuka former med högväxande grönt elefantgräs, och små dungar av bok. Både inne i gräset och i dungarna har skolbarnen på skolan intill sprungit så mycket att små gångar har bildats. Intill gräset löper en organiskt ringlande gångpromenad med fina bänkar i naturmaterial, som leder fram till Turning Tursos entré.
- Jag tycker mycket om kontrasten mellan de stadiga svarttallarna, Pinus Nigra, som står planterade med grönt, högt gräs som vajar i vinden. Anders uppmärksammar denna suggestiva och vackra enkelhet, och konstaterar att tallarna verkligen ser ut att trivas.
Längre ut förbi Turning Torso, jäms med samma kanal ligger ett område med exklusiva, arkitektritade radhus, med små miniatyrliknande trädgårdar precis vid vattnet, de flesta i en modern, arrangerad stil. Men det norska utställnings huset från Bo01, som kallas ”Norskhuset”, sticker ut med sin trädgård.
- Den ser lite ut som naturen kring ett övergivet torp, säger Anders och beundrar samtidigt kompositionen i grannträdgården bredvid.
Några av innergårdarna är mer än atmosfärskapande, deras helhet och utförande skapar ett konsekvent personligt uttryck. Den lekfulla innergården på huset Tango som är ett väldigt prisbelönt hus, betraktas som en av de två bästa av Bo01s gröna platser, och belönades med ett hedersomnämnande av tidningen Byggindustri för sitt biologiska mångfaldsperspektiv.
I entrén möts man av en liten sumpzon med vilda vattenväxter och öppet vatten, i mitten en vacker ellipsformad öppen plats, täckt av stensingel med två olika färger. Rabatterna runt ellipsen är nedsänkta och har skiftande fuktighet, det ger närhet och en påtaglig visuell känsla som känns spännande, och små broar av lärkträd leder besökarna över vattnet. Framför uteplatserna på markplanet är smäckra Himalaya björkar planterade. Stammarna lyser vita på ett nästintill magiskt sätt och kontrasterar mot grönskan. Det känns oväntat och exotiskt, en poetisk association med andra referensbottnar än öppenheten hos tallarna och det högt vajande gräset i den fritt spelande, hårda havsvinden, - man får lust att höja blicken och se uppåt i himlen så långt man bara kan.
Anders tipsar och ger påminnande råd om skötsel:
Innergårdar som ligger ovanpå parkeringen och vars jordmån är tunn är det viktigt att hela tiden jordförbättra och vattna vår och sommar när det är varmt och torrt, arbeta ner kogödsel och andra jordförbättrare som torvmull. Kogödsel skapar ett bra mikroklimat med långsam gödning. Om ni är ambitiösa vänder ni på jorden på våren.
Exempel på olika grässorter i Västra Hamnen
Carex i olika sorter
Elephant gräs:
Miscanthus giganteus
Hakonegräs:
Hakonechloa macra
Japanskt gräs:
Miscanthus sinensus 'Ferner Rosten'
Japanskt gräs:
Miscanthus 'Yaku Jima'
Japanskt silvergräs:
Miscanthus gracillimus
Lampborstgräs:
Pennisetum alopecuroides
Pampasgräs:
Cortaderia selloana
Silverhavre:
Helictotrichon candida
Randgräs:
Phalaris picta
Tuvtotel:
Deshampsia
Zebragräs:
Miscanthus zebrinus