lördag 4 februari 2012

Tema Västra Hamnen: Gröna Urbana villor


Om man vandrar längs havspromenaden i Västra Hamnen kan man få syn bostadsrättshuset som tillhör
Urbana Villor. Grinden som avskiljer huset från gatan in mot gården är gjord av bambu, och en del av betonghusets fasad är täckt med en starkt gräsgrön träfasad. Färgen signalerar tydligt. Detta är ett grönt hus. På mer än ett sätt. 

2009 fick Urbana Villor i Västra hamnen Kasper Salin priset med motiveringen ”Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har UrbanaVillor fördjupat diskussionen om det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet”.

Urbana villor består av ett gathus med 5 lägenheter med en gemensam takterass/havsäng längst upp
och 2 radhus med privata trädgårdar. På innergården av gathuset finns en gemensam trädgård med ett stort växthus. Balkongerna som löper över ett helt våningsplan staplade på varandra är som mindre hängande trädgårdar med träd och buskar och grönsaks odlingar. Arkitekten Cord Siegels och hans fru landskapsarkitekten Karin Larssons bor själva i bostadsrättshuset och har på sin balkong planterat rönnsumak, fikon, äppleträd, bambu, kinesträd och kryddor. Spiraltrappan som ligger utanpå, i mitten av huset bildar en skön organisk rörelse tillsammans med grönskan!

Fakta
Urbana Villor, Västra hamnen, Malmö
Byggherre: Pontus Åqvist, Cord Siegel
Ansvariga arkitekter: Cord Siegel, Pontus Åqvist, Karin Larsson (landskapsarkitekt)
Medverkande arkitekter: Ulrika Connheim samt landskapsarkitekterna Niels de Bruin, Ola Nielsen och Magnus Svensson
Omfattning: 1 200 kvadratmeter, 5 lägenheter och 2 radhus
Pris: Kasper Salin-priset 2009
Övrigt: Ett projekt som för sin låga energiförbrukning även belönats med klimatinvesteringsbidrag från Naturvårdsverket.


Aktuellt nu: Ett hållbart bostadsprojekt med tolv urbana villor som byggs i Västra Hamnen i Malmö där orangerier ingår i vardagsrummen. I projektet samarbetar arkitekten Cord Siegel med landskapsarkitekten Magnus Svensson igen. Läs Sydsvenskans reportage från sommar 2011.