tisdag 31 maj 2011

Malmö Garden show

Malmö Garden Show 27-29 maj var inbjudande och lätt att ta till sig, med skön och glad stämning och spänning! Och Malmö Ekologiska Slottsträdgård, platsen där den hölls, visade sig från sin bästa sida. Öppen och lätt att genomströmma med ögon nyfikna på grönt, och lätt att stanna för att njuta en längre stund, antingen på trädgårdscaféet där köksmästaren Tareq Taylor, känd från Trädgårdsfredag basar, eller i de varierade trädgårdsrummen med utställningsträdgårdar omslutna av höga och täta idégranshäckar. Idékläckare till att Malmö goes Chelsea är Slottsträdgårdens trädgårdsmästare John Taylor, även han medverkande i Trädgårdsfredag på SVT. Tanken är att detta ska bli ett årligt arrangemang. Det hoppas vi på!

Under och mellan äppleträden på den enda stora gräsytan i trädgården var 6 tävlande idéträdgårdar uppbyggda och frågan var, vem skulle vinna? Vilken idéträdgård skulle klara nålsögat, de hårda granskningsreglerna som John Taylor personligen studerat och hämtat hem från Chelsea Flower Show. Klockan tre skulle vinnaren presenteras. Stämningen steg och skruvades till under de tre timmar som juryn arbetade. Det vinnande förslaget skulle få motta priset, äran och 15 000 kr av redaktören Eva Malmström på Allers Trädgård som var arrangemangets huvudsponsor.

Jag och Sophia gled ledigt omkring bland de glada och spända utställarna och vi kom i samspråk med Emma Jonasson och Susanna Hultin, (även dagens konfrencier och krönikör på Allers Trädgård). "Soulmate"/Sweco Architects, Malmö, designad av Emma Jonassson och Susanna Hultin, presenterades så här: "När man har riktigt bråttom måste man stanna upp och vänta in sin själ." Utvecklingen i Kina går fort. Vi har valt att tolka och gestalta kulturlandskapet, risfälten, bergen och skogarna som är viktiga själsliga delar av Kinas natur. Vår idéträdgård är en miniatyr av landskapet på samma sätt som i de kinesiska trädgårdarna. Här finns också ett inre rum, där själen och friheten bor. De båda öarna som bildas är beroende av varandra, men ändå fristående, som ett lyckligt parförhållande."

Vi stod länge framför deras kulliga och kuperade Soulmate omslutet av en gräsvall med rundade former, perenner i olika nivåer, och tre tallar. Det första vi såg var leksakshästarna som stod i sanden i det inre asymmetriska rummet, avgränsat med väggar i playwood målade med en kinesiskt röd, stark, lysande färg som kontrastfärg till de gröna växterna. Emma förklarar att leksakhästarna är en lek med skala. Genom att ställa hästarna där i mitten av det inre rummet skapas en association till de stora skalenliga landskapet, och en illusion av en gömd ravin.
Växtvalet visade dock växter som i de flesta fall kan förknippas med det svenska landskapet, tallar, daglilja, blomsterfunkia, akleja,sparris, stäppsalvia, strutbräken, praktspirera, tuvatatel, löjtnantshjärta, bäcktistel, tuvrör, pioner och rölleka. Men menade Susanna Hultin många av våra växter härstammar från Asien, och Kina har en enorm artrikedom.
Soulmate appellerar till både själen och till leken. Och i samtalet kommer det fram att både Emma, Susanna och Sophia lekte mycket med att bygga upp olika små miniatyrer av landskap när de var barn. Jag minns inget sådant, jag själv klättrade mest i träd och lyssnade på trädens andhämtning, lövens rörelse i vinden. Alla ljud och rörelser strömmade mycket genom min kropp.

I stunden kom jag i håg att även trädgårdsdesignern Anders Mårtensson, Vellinge Plantskola berättade för oss när vi gjorde vårt reportage om hans privata trädgård (Grönt utan gräs, publicerad i Sydsvenskan och i Sköna Hem) att hans inspiration och känsla för woodland kom mycket från hans barndom när han lekte i naturen kring Brösarp på Österlen. Men nu här på Malmö Garden Show presenterar han en stram och elegant idéträdgård med en ram av svarta träbänkar med sittplatser och upphöjda växtbäddar med intensiva gröna färgnyanser som både avlöser och omsluter varandra. Vita blommande nerstuckna fingerborgsblommor sträcker sig uppåt och droppar ut i luften. I den svarta ramens inre, mörka barkbitar på marken och i mitten en rektangulär svart träram som omsluter vattnen som speglar himlen.
Det känns som en officiell med plats för avslappnad glamour och intimitet. Som den hör i hop med vackra kläder och dyra parfymer på naken hud. Och på något sätt upplever jag den som tom. Som en scen som väntar på att dramat ska börja spelas och att publiken och aktörerna ska komma och fylla tomrummet. Att rösterna ska höjas och sänkas, att skratten ska eka och att människor ska komma och försvinna, återvända från morgon, dag, kväll och natt. Det är en tung och mättad känsla i färgsättningen med den svarta ramen som håller fast det gröna och vita. Det är en plats som kan passa ett hotell, en ambassad, eller någon mötesplats som har en representativ funktion. Växtvalet är bok, pyramidavenbok, buxbom, funkia, hönsbär, strutbräken, vit fingerborgsblomma, murgröna, hasselört, träjon, vit lungört, storrams, parasollblad och vit alunrot.

Att Anders skapar gröna rum som ska befolkas står väldigt klart när man en gång har besökt hans egen trädgård som han ständigt omskapar. Visst, man kan njuta av hans säkra formkänsla och utsökta selektiva växtval som också är hållbara, men framför allt skapar han sociala gröna rum för möten och samspel mellan människor, i vardag, som i fest och i vila. Det finns rum för både rockkonsert, bokläsning, och samtal. Och Anders älskar växter i skuggans land.
Sen hamnar vi någon helt annan stans i en helt annan sfär. Vi tre & trädgård har döpt sin utställningsträdgård till Poängen. De har lånat den klassiska formen till sin köksträdgård ur trädgårdshistorien och av Slottsträdgården och lagt den på ängen i fruktlunden. Poängen, Po = på på dialekten skånska, är som ett galet, intensivt saftkalas med trumpeter, bastuba och gnisslande fioler. Det är barnsligt, färgglatt och man rycks med. Det ska vara roligt att leva.
Äppleträdets stam som står i mitten av denna uppsluppna installation har fått skydd av en fantastiskt virkad lång stödstrumpa. I landen står konstnären Margareta Forslunds självlysande vallmoväxtstöd och i träden hänger Elin Forslunds fantariller och flygnuttar. Det är omöjligt att inte skratta, det är motståndslöst. På ängen är deras växtval: gräs, blåtåtel, tuvrör, atlassvingel, akleja, perenner. I kökslandet växer buxbom, sötbuxbom, , lysande vallmo, rabarber och tomat. För att se ett mer detaljerat växtval; www.vitreoträdgård.se
Det drar i hop sig, men innan pristagaren ska tillkännages klockan tre så har jag 15 minuter.
Så jag pinnar bort till utställningsträdgårdarna längre bort i Slottsparken. Klimatträdgården som designats av landskapsarkitekten Magnus Svensson har flyttats från Göteborgs Botaniska trädgård och är nu färdigställd. Jag har varit och tjuvkikat några gånger och längtat efter att få se helheten. Den globala uppvärmningen vad innebär den för våra trädgårdar? Det är frågan som bildar utgångspunkt för Klimatträdgården som är indelad i olika zoner, längst ut; mycket härdig växter, sedan följer härdiga, halvhärdiga, känsliga växter och mycket känsliga växter har sin plats längst in. Estetiskt är det stilrent på det sättet att man bara njuter av ackordet som uppstår. Jag sitter på en av de tre rödmålade cirkelrunda specialdesignade bänkarna.
www.malmo.se/slottstradgarden finns mer information och där kan man också se växtvalet.
Magnus Svensson är själv på plats och det är också landskapsarkitekten Camilla Andersson på Malmö Kommun. Båda arbetar med planläggningen av den stora satsningen på den Botaniska trädgården i Lindängelund ut mot de södra slätterna där motorvägarna går kors och tvärs mot Köpenhamn, Trelleborg, Vellinge, Skanör Falsterbo, och Höllviken. Och i samtalet tipsar de om en konstnär som heter Ned Kahn. Nu när jag går in på youtube blir jag helt fascinerad och tagen, fasader som följer vindens rörelser, som speglar molnens rörelser. Det strömmar rörelser genom kroppen. Det är lite som att se tystnaden röra sig.
Och så är det dags, priset delas ut till bidraget "Promenaden" av Trädgårdshandel i Limhamn.
En lugn, harmonisk komposition som jag själv inte hinner med att iaktta, det enda jag hinner se är glädjen hos landskapsarkitekten bakom som arbetar hos Ingrid som driver Trädgårdshandel i Limham. Ett jättemysigt ställe som ligger femhundra meter från där jag bor.

Jag går hela vägen hem längs havet, Ribersborgs strand och solen lyser. Det blåser.
Klart slut från Malmö Garden Show och Felicia Konrad och Sophia Callmer.